Ηρώων Πολυτεχνείου 6, Άγιοι Ανάργυροι
Στις παρακάτω κατηγορίες και προϊόντα θα δείτε μέρος της πλούσιας συλλογής μας.
Στα φυσικά μας καταστήματα θα βρείτε πολλά περισσότερα. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 2692510 και στο info@tasoulis-jewellery.gr
για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε με φωτογραφίες και χαρακτηριστικά

Διαμάντια

Τα Διαμάντια και τα χαρακτηριστικά τους:

Διαμάντι: αρχ. ελληνικά “αδάμας” = αήττητος, ακατανίκητος, λόγω της μεγάλης σκληρότητάς του.
Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη δαμάζω + το στερητικό ‘α’, καθώς στην αρχαιότητα όλες οι σκληρές πέτρες, που ήταν αδύνατον να υποστούν κατεργασία, αποκαλούνταν αδάμαντες

Αυτός είναι ετυμολογικά ο ακριβής ορισμός του διαμαντιού, ένας ορυκτός πολύτιμος λίθος φημισμένος για την αντοχή του και τη λάμψη του.
Τα διαμάντια στη φυσική τους κατάσταση είναι ημιδιαφανή, διαφανή ή ακόμα και αδιαφανή και οι χρωματισμοί τους ποικίλουν. Άχρωμα, γκρίζα, μπλε, κόκκινα, κίτρινα, πράσινα ή και μαύρα. Αυτά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κοσμημάτων είναι διαφανή και άχρωμα. Αν το διαμάντι βομβαρδιστεί με ακτινοβολία, ο χρωματισμός του μπορεί να αλλάξει. Συχνά οι κρύσταλλοι του διαμαντιού περιέχουν και άλλα ορυκτά, όπως γραφίτη, χλωρίτη, ζιρκόνιο, αιματίτη κ. ά. Επίσης, το διαμάντι παρουσιάζει κάποια οπτική ανισορροπία εξαιτίας της ύπαρξης των άλλων προσμίξεων, καθώς και διάφορες ωραίες αναλαμπές στις οποίες οφείλεται και ο χαρακτηρισμός του σαν πολύτιμος λίθος. Ωστόσο, το ακατέργαστο διαμάντι δεν εμφανίζει ούτε λάμψη ούτε κανένα από τα γνωστά του χαρακτηριστικά, τα οποία αποκτά με την επεξεργασία. Η απουσία προσμίξεων, όπως οι παραπάνω, δίνει μεγαλύτερη αξία στο διαμάντι.
Από όλα τα ορυκτά, στην εμπειρική κλίμακα Mohs, η οποία χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της σκληρότητας, το διαμάντι κατέχει τη 10η θέση, γεγονός που υποδεικνύει ότι δε χαράσσεται από κανένα άλλο υλικό. Από αυτό προκύπτει και το όνομά του “αδάμας”, δηλαδή αδάμαστος. Για το λόγο αυτό από την εξόρυξη των διαμαντιών που γίνεται ανά τον κόσμο, μόνο το 20% περίπου προορίζεται για τον κλάδο της χρυσοχοΐας, ενώ το 80% για βιομηχανική χρήση, όπως στην κατασκευή εργαλείων κοπής και λείανσης άλλων σκληρών υλικών. Παραδείγματος χάριν στην κοπή υαλοπινάκων η αιχμηρή άκρη που κόβει το τζάμι είναι από διαμάντι.
Ωστόσο, η χρήση διαμαντιών στην κατασκευή κοσμημάτων είναι ευρέως διαδεδομένη λόγω της λάμψης που εκπέμπουν. Ένα διαμάντι, όντας πολύτιμος λίθος λόγω σπανιότητας, ομορφιάς και αντοχής, έχει σημαντική εμπορική αξία η οποία καθορίζεται από τα γνωστά και σαν “4C” τα οποία είναι : 

  1. Carat= Καράτι

  2. Clarity= Καθαρότητα

  3. Color= Χρώμα

  4. Cut= Κοπή

Αυτές είναι οι τέσσερις ιδιότητες που καθορίζουν την αξία ενός διαμαντιού σύμφωνα με την GIA (Gemological Institute of America). Γι‘ αυτό συνίσταται λεπτομερής έρευνα του διαμαντιού πριν την αγορά ενός μονόπετρου. Ας δούμε λίγο πιο διεξοδικά μία προς μία τις ιδιότητες ενός διαμαντιού.

  • Καράτια

Πρόκειται για τη μονάδα μέτρησης βάρους ενός διαμαντιού, η οποία υιοθετήθηκε αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 1913 και έκτοτε έγινε διεθνής. Πιο συγκεκριμένα το ένα καράτι ισούται με 0,2 γραμμάρια. Ένα διαμάντι δηλαδή βάρους 5 καρατίων ισοδυναμεί με ένα γραμμάριο. Ωστόσο παρότι ένα γραμμάριο μπορεί να ακούγεται μικρή ποσότητα, στην πραγματικότητα ένα διαμάντι 5 ct είναι πολύ μεγάλο. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των διαμαντιών, ανεξαρτήτως βάρους δεν αυξάνονται ούτε μειώνονται αναλογικά με το μέγεθός τους, αλλά προοδευτικά με βάση τις ιδιότητές τους (βλ. καθαρότητα).

  • Καθαρότητα

Η καθαρότητα ενός διαμαντιού υποδεικνύει την ύπαρξη ή την έλλειψη (απουσία) έγκλειστων στην πέτρα, ή και εξωτερικών, ψεγαδιών. Τα περισσότερα διαμάντια περιέχουν ισχνά εξωτερικά ψεγάδια ή έγκλειστα, γνωστά στην κοσμηματοποιΐα και ως “σημάδια εκ γενετής”, τα οποία προέκυψαν κατά τη μακρόχρονη διαδικασία σχηματισμού ενός διαμαντιού υπό συνθήκες υπερβολικά υψηλής θερμοκρασίας και τρομερά ισχυρών πιέσεων στα έγκατα της γης.
 
Οι βαθμίδες καθαρότητας από αύξουσα προς φθίνουσα κλίμακα είναι οι εξής :

  1. LOUPE CLEAN (LC): Τα διαμάντια που ανήκουν σε αυτή τη βαθμίδα είναι καθαρά μετά από εξέταση με φακό (10x) από ειδικευμένο γεμωλόγο και χωρίζονται σε δύο δευτερεύουσες υποκατηγορίες.

  2. Flawless (FL): Δεν υπάρχουν ορατά χαρακτηριστικά-έγκλειστα ή εξωτερικά ψεγάδια έπειτα από λεπτομερή εξέταση με μεγεθυντικό φακό (10x) από ειδικευμένο γεμωλόγο.

  3. Internally Flawless (IF): Υποδεικνύει την απουσία έγκλειστων και την ύπαρξη κάποιων ισχνών εξωτερικών ψεγαδιών έπειτα από εξέταση με μεγεθυντικό φακό (10x) από ειδικευμένο γεμωλόγο.

  4. VVS1/VVS2 (Very very slightly included): Τα διαμάντια που ανήκουν σε αυτή τη βαθμίδα έχουν πολύ μικρά έγκλειστα, τα οποία φαίνονται πολύ δύσκολα με μεγεθυντικό φακό (10x) από ειδικευμένο γεμωλόγο.

  5. VS1/VS2 (Very slightly included): Διαμάντια με πολύ μικρά έγκλειστα, τα οποία φαίνονται δύσκολα με μεγεθυντικό φακό (10x) από ειδικευμένο γεμωλόγο.

  6. Si1/Si2 (Slightly included): Διαμάντια με μικρά έγκλειστα, τα οποία φαίνονται με ευκολία με μεγεθυντικό φακό (10x) από ειδικευμένο γεμωλόγο.

  7. Pi1/Pi2/Pi3 ή I1/I2/I3 (Pique or Included): Διαμάντια με έγκλειστα, τα οποία φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού από ειδικευμένο γεμωλόγο.

Συνεπώς, γίνεται κατανοητό ότι όσο ανεβαίνουμε στη βαθμίδα καθαρότητας των διαμαντιών, αυξάνεται και το κόστος της πέτρας.

Εντούτοις, σε ένα μη εξειδικευμένο μάτι η διαφορά στην καθαρότητα της πέτρας από τη μία βαθμίδα στην άλλη δεν είναι αντιληπτή.
 

Δείτε εδώ το διάγραμμα Καθαρότητας.

  • Χρώμα

Όσον αφορά το χρώμα ενός διαμαντιού, τα καλύτερα λευκά διαμάντια (σε αντίθεση με τα φανταχτερά έγχρωμα διαμάντια) θα έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν πιο άχρωμα. Η ταξινόμηση χρώματος, όπως ορίζεται από την GIA (Gemological Institute of America), γίνεται με τη χρήση γραμμάτων της αλφαβήτας με το καλύτερο χρώμα να είναι το τελείως άχρωμο, δηλαδή το D  (exceptional white+). Η βαθμίδα χρωμάτων στα διαμάντια διαμορφώνεται από το εξαιρετικό λευκό στο πιο κίτρινο ή καφέ ως εξής:

  1. D (Exceptional White+=Εξαιρετικό Λευκό+)

  2. E (Exceptional White=Εξαιρετικό Λευκό)

  3. F (Rare White+=Σπάνιο Λευκό+)

  4. G (Rare White=Σπάνιο Λευκό)

  5. H (White=Λευκό)

  6. I/J (Slightly Tinted White=Ελαφρώς Σκούρο Λευκό)

  7. K/L (Tinted White=Σκούρο Λευκό)

  8. M (Tinted Color=Σκούρο Λευκό)

Η βαθμίδα χρωμάτων συνεχίζεται με όχι τόσο άχρωμα διαμάντια καταλήγοντας στο Z (Tinted Color). Ξεκινώντας από το χρώμα I/J και κατεβαίνοντας τη σκάλα χρωμάτων, συναντάμε διαμάντια των οποίων οι αποχρώσεις αποκτούν κίτρινη ή καφετί χροιά. Ωστόσο, όσο πιο άχρωμο είναι ένα διαμάντι τόσο μεγαλύτερη θεωρείται η αξία του, άρα και το κόστος του. Ακόμα κι αν το χρώμα ενός διαμαντιού κατατάσσεται χαμηλά στην κλίμακα χρωμάτων, μπορεί να μειώνεται η αξία του διαμαντιού, χωρίς αυτό να υποβαθμίζει την ομορφιά του. Υπάρχουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά διαμάντια με ελαφρώς κίτρινο χρώμα ή και πιο έντονο. Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ δύο γειτονικών χρωμάτων η διαφορά χρώματος από το ένα στο άλλο μπορεί να γίνει δύσκολα αντιληπτή από ένα μη εξειδικευμένο μάτι

Δείτε εδώ αναλυτικά τα χρώματα.


Ερώτημα: Τι βαθμό καθαρότητας και χρώματος θα έπρεπε να επιλέξω σε ένα διαμάντι;

Όταν πρόκειται να αγοράσετε ένα μονόπετρο δαχτυλίδι με διαμάντι κοπής μπριγιάν αφενός θα πρέπει να αναλογιστείτε το σύνολο των χρημάτων που θα θέλατε να διαθέσετε κι αφετέρου να αναζητήσετε τα χαρακτηριστικά του, αφού μα τέτοιου τύπου αγορά θα μπορούσε να θεωρηθεί και μια είδους επένδυση.

Υποθετικά άν για παράδειγμα διαθέτετε κοντά στα 1800€ για να αγοράσετε ένα μονόπετρο δαχτυλίδι δεκαοχτώ καρατίων με διαμάντι, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα σχεδίων σε μονόπετρα με διαφορετικά μεγέθη διαμαντιών αλλά και ιδιότητες.
Παραδείγματος χάριν, στα χρήματα αυτά μπορει να διατίθεται ένα δαχτυλίδι με 0,41ct διαμάντι κοπής μπριγιάν και καθαρότητα SI1, F χρώματος.
Στο ίδιο ποσό όμως μπορει να διατίθεται και ένα άλλο δαχτυλίδι του οποίου το διαμάντι κοπής μπριγιάν είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο, βάρους 0,44ct και με καθαρότητα P1 ή I1, χαμηλότερη από το προηγούμενο και ίδιου χρώματος πέτρας (F).
Υπάρχει και η περίπτωση ενός τρίτου μονόπετρου που να “φοράει” μικρότερη πέτρα από τα δύο προηγούμενα, βάρους 0,36ct, αλλά διαθέτει την καλύτερη καθαρότητα VS από τις άλλες δύο πέτρες.
Το παράδειγμα αυτό είναι ενδεικτικό προκειμένου να μπορέσετε να διαπιστώσετε ότι αναλόγως τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε.το κάθε μονόπετρο δαχτυλίδι 18 καρατίων μεταβάλλεται ανάλογα με το διαμάντι που το κοσμεί και τις ιδιότητές του.
Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι πριν αγοράσουμε ένα κόσμημα που φέρει μπριγιάν επάνω του, συνίσταται να ψάξουμε διεξοδικά ποια χαρακτηριστικά θα θέλαμε να συνδυάζει η πέτρα μας. Εφόσον το κόσμημα που έχουμε βρει ξεπερνάει το budget μας, μπορούμε να αναζητήσουμε την ίδια επιλογή με μικρότερο διαμάντι αλλά με τα ίδια χαρακτηριστικά προκειμένου να κατέβουμε στην τιμή μέχρι να επετύχουμε τον συνδυασμό που θα μας ικανοποιήσει πλήρως.

  • Κοπή

Η κοπή αποτελεί τη σημαντικότερη ιδιότητα ανάμεσα στα 4Cs της ταυτότητας ενός διαμαντιού καθώς όχι μόνο ορίζει το σχήμα του, αλλά επηρεάζει άμεσα τη “Φλόγα”, τη Ζωή και τη Λάμψη του. 
Η Λάμψη αναφέρεται στην εξολοκλήρου φωτεινότητα που αντανακλά το διαμάντι. 
Η “Φλόγα” είναι η διάσπαση της φωτεινότητας στα χρώματα της Ίριδας. 
Η Ζωή είναι η κίνηση του φωτός μέσα στο διαμάντι, κοινώς γνωστό ως σπινθηροβόλημα
Πέρα, όμως, από το σχήμα ενός διαμαντιού που ξεκινάει από το κλασικό κυκλικό μπριγιάν μέχρι τις φανταχτερές κοπές, μία κοπή αξιολογείται με βάση την ακρίβεια των κρίσιμων γωνιών της, τη συμμετρία της, τις αναλογίες και τη στιλπνότητά της. Οι αναλογίες αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών κομματιών που συνθέτουν ένα διαμάντι, δηλαδή την άνω επίπεδη όψη του, την κορώνα, τη ζώνη (τη γραμμή ή την κόψη γύρω από το μέσο του διαμαντιού) και το “υπόστεγό” του (κάτω πλευρά του διαμαντιού). Όλα αυτά τα μέρη που συνθέτουν ένα διαμάντι καθώς και οι μεταξύ τους σχέσεις, επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο που το διαμάντι αλληλεπιδρά με το φως. 
Υπάρχουν δύο είδη μοντέρνας κοπής, το brilliant cut και το step cut. Το συνηθέστερο, αλλά και το ιδανικότερο στυλ κοπής είναι το round brilliant cut, καθώς αυτό το είδος κοπής αναδεικνύει τη λάμψη και τη “φλόγα” ενός διαμαντιού με τρόπο “πού κόβει την ανάσα”. Άλλωστε όπως η ίδια η αγάπη έτσι και η “φωτεινή φλόγα” του μπριγιάν σας είναι εξίσου μαγευτική! 

Τα επτά πιο δημοφιλή σχήματα διαμαντιών:

  1. Roud Brilliant Cut

  2. Emerald

  3. Marquise

  4. Heart

  5. Princess

  6. Oval

  7. Pear

Δείτε εδώ τον πίνακα με τα δημοφιλέστερα σχήματα.


 

`