Ηρώων Πολυτεχνείου 6, Άγιοι Ανάργυροι
Στις παρακάτω κατηγορίες και προϊόντα θα δείτε μέρος της πλούσιας συλλογής μας.
Στα φυσικά μας καταστήματα θα βρείτε πολλά περισσότερα. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 2692510 και στο info@tasoulis-jewellery.gr
για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε με φωτογραφίες και χαρακτηριστικά

Πολύτιμοι Λίθοι

Πολύτιμοι λίθοι

Γενικά με τον όρο πολύτιμοι λίθοι ή πολύτιμες πέτρες χαρακτηρίζονται συγκεκριμένα ορυκτά ή πετρώματα ή και διάφορες ουσίες που χρησιμοποιούνται στη κοσμηματοποιία

Πολύτιμοι λίθοι είναι ορυκτά που χρησιμοποιούνται για κοσμήματα ή για το στολισμό αντικειμένων και πρέπει να ικανοποιούν ένα πλήθος κριτηρίων όπως, σπανιότητα, αντοχή στο χρόνο και στη διάβρωση κατά την ανθρώπινη επαφή και τα καλλυντικά.
Συγκεκριμένα, κάποια ορυκτά ή πετρώματα που παρουσιάζουν σκληρή σύσταση και ωραίους χρωματισμούς, χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα ως πολύτιμοι λίθοι, π.χ. ο χαλαζίας με τις πολυάριθμες ποικιλίες του. Η αξία των λίθων αυτών είναι σχετικά πολύ μεγάλη, εξ ου και ο χαρακτηρισμός τους ως πολύτιμοι, η οποία προσδιορίζεται κυρίως από την κατεργασία, τα χρώματα που παρουσιάζουν, τη λάμψη τους, τη σκληρότητά τους και, βεβαίως, από τη σπανιότητά τους στη φύση, χωρίς να παραγνωρίζεται και η μόδα της κάθε εποχής.

Η λάμψη των πολυτίμων λίθων, που δημιουργείται από τις ανακλώμενες ακτίνες του φωτός, εξαρτάται περισσότερο από την κατεργασία που έχουν υποστεί, δηλαδή τον αριθμό των επίπεδων λείων επιφανειών (εδρών) τους. Η σκληρότητά τους εξασφαλίζει και τη διάρκεια της ζωής τους στο πέρασμα του χρόνου.
Η κατεργασία των πολύτιμων λίθων ξεκινά με τη πλύση όπου ακόμα ακατέργαστοι λαμβάνονται οι λεγόμενοι "λίθοι" ή "πέτρες μπαρόκ" (δηλαδή στιλβωμένοι μεν, αλλά με ακανόνιστα σχήματα). Ακολουθεί η εμβάπτισή τους σε διάλυμα καθαριστικού υλικού ή και η παραμονή για κάποιο χρονικό διάστημα εντός αυτού, οπότε και ακολουθεί το κόψιμο και η λείανση με ειδικά εργαλεία. Έτσι, δημιουργούνται πολύεδροι λίθοι που στιλβωμένοι παρουσιάζουν εξαιρετική λαμπρότητα.
Μερικοί πολύτιμοι λίθοι που δεν διαθέτουν, λόγω σύστασης, μεγάλη σκληρότητα, χρησιμοποιούνται περισσότερο με γλυφές σε διακόσμηση, ιδίως στη λιθογλυφία. Η λιθογλυφία είναι πανάρχαια τέχνη που αναπτύχθηκε από πολλούς πολιτισμούς. Οι εσώγλυφες πέτρες, εκτός από τη κοσμηματοποιία, είναι περισσότερο γνωστές και από τη σπουδαία χρήση τους ως σφραγιδόλιθοι.
Η αξία των πολύτιμων λίθων υπολογίζεται σε καράτια (βάρους, όγκου, καθαρότητας) ή σε βαθμούς καθαρότητας (χιλιοστά καθαρότητας).
Ένας Πολύτιμος Λίθος (gemstone, gem, jewel, precious stone) είναι ένας κρύσταλλος (ορυκτό), ο οποίος σε κομμένη και στιλβωμένη (γυαλισμένη) μορφή χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κοσμημάτων ή άλλων διακοσμητικών.

Στην κατηγορία των Πολύτιμων Λίθων ανήκουν και ορισμένα πετρώματα (π.χ. Lapis Lazuli) καθώς και ορισμένες οργανικές ενώσεις (π.χ. Κεχριμπάρι) ή άμορφες ανόργανες ενώσεις (π.χ. Αχάτης).

Οι περισσότεροι πολύτιμοι λίθοι έχουν μεγάλη σκληρότητα, ωστόσο κάποια ορυκτά μικρότερης σκληρότητας χρησιμοποιούνται στην κοσμηματοποιΐα λόγω της λάμψης τους και άλλων φυσικών ιδιοτήτων τους που έχουν αισθητική αξία. Η σπανιότητα είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό που αυξάνει την αξία τους .

Σμάλτο

Η τέχνη του σμάλτου ανάγεται στα αρχαία χρόνια όταν οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούσαν σμάλτο από γυαλί για να αντικαταστήσουν σπάνιους λίθους στα κοσμήματα. Στις μέρες μας η τεχνική με σμάλτο χρησιμοποιείται ευρύτατα στα κοσμήματα, με ένα μεγάλο αριθμό από χρώματα και αποχρώσεις τα σμάλτα προσθέτουν στυλ και ομορφιά σε οποιοδήποτε κόσμημα είτε είναι μοντέρνο σχέδιο είτε αντικέ. Στα κοσμήματά μας χρησιμοποιούμε υψηλης ποιότητας κρύο σμάλτο, που έχει αντοχή στο χρόνο και ζωντανά χρώματα.

Μαργαριτάρια

Το μαργαριτάρι είναι σκληρό υλικό το οποίο παράγεται από τους μαλακούς ιστούς (ιδίως τον μανδύα) ζωντανών μαλακίων με όστρακο. Όταν ένας κόκκος άμμου ή κάποιο παράσιτο, εισχωρήσει στο κοχύλι ενός στρειδιού, τότε το στρείδι ενοχλείται. Το όστρακο, αδυνατώντας να διώξει τον «εισβολέα», παράγει μια λεία σκληρή κρυστάλλινη ουσία το μάργαρο (ανθρακικό ασβέστιο) γύρω από αυτό για να προστατεύσει τον εαυτό του. Όσο ο εισβολέας μένει εκεί, το όστρακο συνεχίζει να παράγει στρώματα αυτής της ουσίας, ώσπου μετά από κάποια χρόνια έχει παγιδευτεί μέσα σε ένα λείο και λαμπερό μαργαριτάρι.

 Το ιδανικό μαργαριτάρι είναι στρογγυλό και απαλά, αν και μπορεί να έχουν και άλλα σχήματα (μαργαριτάρια μπαρόκ). Τα καλύτερης ποιότητας φυσικά μαργαριτάρια χαίρουν μεγάλης αξίας και θεωρούνται πολύτιμοι λίθοι και αντικείμενα για πολλούς αιώνες.
Το πιο πολύτιμα μαργαριτάρια σχηματίζονται αυθόρμητα στη φύση, είναι όμως πολύ σπάνια. Τα άγρια μαργαριτάρια αναφέρονται ως φυσικά μαργαριτάρια. Τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια προέρχονται από μαργαριτοφόρα όστρακα, όπως τα στρείδια και τα μύδια. Επίσης πωλούνται και απομιμήσεις μαργαριταριών τα οποία χρησιμοποιούνται σε φθηνά κοσμήματα, αλλά η ποιότητα των ιριδισμών τους είναι συνήθως πολύ κακή και ξεχωρίζουν από τα αυθεντικά. Τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια χρησιμοποιούνται κυρίως στην κοσμηματοποιία, αλλά έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να διακοσμήσουν ρούχα. Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί αλεσμένα στην κοσμητική, την ιατρική και σε βαφές.

Υπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες μαργαριταριών:

  1. Akoya Pearls
  2. Fresh Water Pearls
  3. South Sea Pearls

Akoya pearls
Τα μαργαριτάρια Akoya είναι μαργαριτάρια αλμυρού νερού από παράκτιες περιοχές της νότιας Ιαπωνίας.Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι το τέλειο στρογγυλό σχήμα και η λάμψη τους.Τα μαργαριτάρια Akoya προέρχονται από όστρακα αλμυρού νερού και παράγονται κυρίως στην Ιαπωνία.Είναι τα κλασσικά λευκά μαργαριτάρια, γνωστά από την αρχαιότητα τα οποία άρχισαν να καλλιεργούνται στις αρχές του 20ου αιώνα, έτσι ώστε να είναι προσιτά σε κάθε γυναίκα

Μεγέθη: Από 3mm έως 11mm με εμπορικά μεγέθη από 4mm έως 9mm.

Χρώματισμοί: Λευκό, Κρεμ, Ροζ, Μαύρο και Γκρι.
Προέλευση: Ιαπωνία

Το www.tasoulis-jewellery.gr διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε κοσμήματα με μαργαριτάρια Akoya  σε όλους τους χρωματισμούς και μεγέθη έως 10mm. Αρκετά από τα Akoya κοσμήματά μας, δεν είναι αναρτημένα προς το παρόν στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Εάν δεν βρίσκετε το κόσμημα που ψάχνετε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας να σας δείξουμε περισσότερα ή να δημιουργήσουμε για εσάς κάτι μοναδικό.

Fresh Water Pearls
Είναι τα μαργαριτάρια γλυκού νερού που καλλιεργούνται σε κλειστές λιμνοθάλασσες, εκβολές ποταμών και λίμνες.Είναι τα πιο διαδεδομένα μαργαριτάρια σήμερα σε όλο το κόσμο με τη μεγαλύτερη ποικιλία σε μέγεθος και σχήμα που έχουν εφαρμογή σε όλων των ειδών τα κοσμήματα.Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι πως δεν έχουν ποτέ τέλειο ολοστρόγγυλο σχήμα. Αρχικά υπήρχαν σε χαμηλότερη ποιότητα ως φθηνή εναλλακτική λύση για τα μαργαριτάρια Akoya.Από τη δεκαετία του '90, η συστηματική καλλιέργια τους εξελίχθηκε με ειδική τεχνογνωσία απο Ιαπωνικές εταιρείες και εμφανίστηκε μια νέα ποιότητα στρογγυλοποίημενων και λαμπερών μαργαριταριών γλυκού νερού δίνοντας στους αγοραστές μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα. Τα μαργαριτάρια γλυκού νερού προέρχονται από όστρακα γλυκού νερού και παράγονται κυρίως στην Κίνα.

Μεγέθη: Απο 2mm έως 17mm με εμπορικά μεγέθη από 4mm έως 12mm

Χρώματισμοί: Λευκό, Κρεμ, Ροζ, επεξεργασμένο Μαύρο και Γκρι.
Προέλευση: Κίνα, Ιαπωνία

Το www.tasoulis-jewellery.gr διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε κοσμήματα με μαργαριτάρια γλυκού νερού σε όλους τους χρωματισμούς και μεγέθη έως 17mm.Αρκετά από τα Fresh Water Pearls κοσμήματά μας, δεν είναι αναρτημένα προς το παρόν στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Εάν δεν βρίσκετε το κόσμημα που ψάχνετε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας να σας δείξουμε περισσότερα ή να δημιουργήσουμε για εσάς κάτι μοναδικό.

South Sea Pearls
Τα μαργαριτάρια South Sea είναι μαργαριτάρια αλμυρού νερού - ανοιχτής θαλάσσης από περιοχές της βόρειας Αυστραλίας (White color), Ταϊτής (Black color) και Ινδονησίας (Gold color).
Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι το μεγάλο μέγεθος, η λάμψη και ο φυσικός χρωματισμός τους.
Τα μαργαριτάρια South Sea προέρχονται από όστρακα αλμυρού νερού - ανοιχτής θαλάσσης και παράγονται κυρίως σε θάλασσες βόρεια της Αυστραλίας.

Μεγέθη: Από 9mm έως 20mm με εμπορικά μεγέθη από 11mm έως 13mm.

Χρώματισμοί: Λευκό, Μαύρο, Κρεμ, Ασημί και Χρυσού χρώματος.
Προέλευση: Αυστραλία, Ινδονησία, Ταϊτή και Φιλιππίνες.

​​​​​​​
Το www.tasoulis-jewellery.gr διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε κοσμήματα με μαργαριτάρια South Sea σε όλους τους χρωματισμούς και μεγέθη έως 16mm. Αρκετά από τα South Sea κοσμήματά μας, δεν είναι αναρτημένα προς το παρόν στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Εάν δεν βρίσκετε το κόσμημα που ψάχνετε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας να σας δείξουμε περισσότερα ή να δημιουργήσουμε για εσάς κάτι μοναδικό.
`